Merle’s Art

Epoksipinnoite sisustuksessa – tietopaketti!

Sängynpääty epoksipinnoitteella kohteeseen sopivilla väreillä.

Mistä kaikki alkoi

Olen ammatiltani sisustussuunnittelija. Huomasin työni kautta, että voisin epoksitaiteen harrastuksesta tehdä osan työtäni.
Olen harrastanut maalaamista ja askartelua aina. Tykkäsin tehdä lahjat läheisille itse ommellen, neuloen, maalaten tai askarrellen. Yritin keksiä aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Kaiken näköisestä ”roskasta” halusin tehdä jotain käytännöllistä, kaunista ja uniikkia.
Ajan myötä jäi muut harrastukset sivummalle, mutta maalaaminen jäi.

Noin vuona 2017 löysin netin uumenista ihmeellisen materiaalin, joka alkoi kiinnostaa – se oli resin, eli epoksi. Etsin kauan, ennen kuin löysin lisää tietoa tästä materiaalista. Vuosien varrella olen kokeillut monen epoksimateriaalin toimittajan tuotteita.

Kun eteen tuli tilanne, että minun oli pakko vaihtaa ammattia, tiesin että sisustussuunnittelu on se mitä haluan tehdä. Juurikin oman taiteellisen näkemyksen ja askarteluhimon takia. Halusin tuoda koteihin taidetta muullakin tavalla, kuin taulu seinälle tai patsas hyllylle.

Olen viime vuosien aikana opiskellut sisustussuunnittelua koulussa ja epoksityötä kotona, harrastuksena. Olen harrastanut epoksitaidetta vuodesta 2017. Olen oppinut koko ajan lisää materiaaliin monipuolisuudesta ja keksinyt samalla monia erilaisia käyttömahdollisuuksia. Olen tehnyt monia erilaisia tuotteita ja taidetta epoksista tutustuen samalla, mihin materiaalia voi käyttää ja mitä kaikkea siitä pystyy tekemään.

Mihin epoksia voi käyttää?

Pitkän materiaaliin tutustumisen, oppimisen ja harjoittelun jälkeen olen saanut uusia työkaluja ammatilliseen työkalupakkiini.

Siksi tarjoan palveluna nyt myös epoksitaidetta muun muassa: keittiöön, kylpyhuoneeseen ja muihin kodin tiloihin pinnoittamalla erilaisia pintoja. Pinnoittaa voi siten esim. tasot, pöydät, yöpöydät, akvaariokaapit tai pikkukaapit. Epoksista voi tehdä sängynpäädyn tai suihkunurkan.

Mahdollisuuksia on rajattomasti. Kuvioinnin voi tehdä yksinkertaisena, hillittynä, tai kimaltelevan leikkisän värikkäänä. Tai jopa maalauksena tai jäljittelemällä kivikuvioita. Epoksilla saa tehtyä kolmiulotteisen avaruuden tai taivaan värejä vaihtavilla revontulilla. Epoksin värejä ja lisänä käytettäviä materiaaleja on lukuisia ja hyvin erilaisia.

Epoksi taulu, lähikuva. Violetti, musta, vihreä.

Miksi epoksipinnoite?

Epoksipinnoite on hygieeninen, helposti puhdistettava, miellyttävän tuntuinen, kestävä, ei naarmuunnu helposti, kuumuutta kestävä.

Ulkonäön voit saada oman mielen mukaiseksi. Epoksipinnoitteella voi muuttaa minkä tahansa vanhan työtason upeaksi taideteokseksi. Ulkonäkö ja tyyli voidaan valita omanlaisekseen – vain mielikuvitus rajana. Vanhan työtason voi muuttaa marmoriksi, graniitiksi tai vaikkapa avaruudeksi. Siinä ei rajoita kiven saatavuus, laatan koko tai eksoottisen ulkonäön vuoksi kiven korkea hinta. Kaikenlaiset kuviot ja muut luonnonkivestä löytyvät mineraalivaikutukset voidaan jäljitellä tai jopa korostaa.
Mikäli esine tai pinta vahingoittuu, on pinnoitetta helpompi korjata, kuin muita tasoja.

Saat tuotteen, joka on käsityönä valmistettu ja on uniikki – ei ole toista samanlaista. Voit saada uudennäköisen huonekalun päällystämällä se epoksipinnoitteella sen sijaan, että päättäisit ostaa uuden.

Minun tuotteideni muotoilu ja design on erilaista, kuin muilla. Niin kuin aina taiteessa. Toivonkin että tuotteitteni muotoilun ja jäljen kautta välittyy tyyneys, rauha ja rakkaus työtäni kohtaan.

Käsityö tulee aina enemmän kunniaan. Ihmisiä kiinnostaa aina enemmän yksilöllisyys, erilaisuus ja uniikki tuote. Suomen markkinoilla on tällä hetkellä todella vähän epoksituotteita ja palveluja. Materiaalia ja sen laajoja käyttömahdollisuuksia tunnetaan vielä vähän.

Epoksimateriaalin edut

 • helppo puhdistaa
 • hygieeninen
 • miellyttävän tuntuinen
 • vaurioituneena on helppo korjata
 • uusia huonekaluja ei välttämättä täydy ostaa, kun epoksilla voi päällystää kalusteen uuden näköiseksi
 • voit valita todella laajasta väri- ja kuviomahdollisuuksien valikoimasta
 • toista ihan samanlaista tuotetta ei löydy

Nuoren perheen käytettynä ostettu ruokapöytä
sai uuden ulkonäön epoksipinnoitteella.

Mihin voidaan käyttää?

 Tässä lista, mihin epoksipinnoitetta voi sisustuksessa käyttää. Mahdollisuuksia on miltei rajattomasti:

 • lattiat (ulko- ja sisätiloissa)
 • seinät (esim. kylpyhuoneessa)
 • tasot (keittiötaso, kylpyhuoneen taso, kodinhoitohuoneen taso, jne.)
 • välitilat keittiössä, kylpyhuoneessa
 • pöydät (ruoka-, työ-, kahvi-, sivu-, yöpöydät, jne.)
 • pikkukaapit (yöpöytä/-kaappi, akvaariokaapit, jne.)
 • takan seinä
 • sängyn päädyt
 • koriste-esineet (kellot, tarjottimet, alustat, kynttiläaluset, jne.)
 • valaisimet
 • jne.

Epoksi materiaalina ja turvallisuus

Jokaiselle kohteelle on oma epoksi, joka vastaa kohteen vaatimuksiin.

Esim. autotallin lattian kulutus on suurempi, kun kylpyhuoneessa. Sen takia kummallekin on eri epoksi ja viimeistelykerroksen materiaali. Keittiön tasolla on hyvä olla kuumuutta kestävä materiaali, mutta sängyn päätyyn se ei ole välttämätöntä. Sen takia käytän kohteen vaatimuksia täyttävää epoksia ja top-pinnoitetta.

Olen vuosien varrella kokeillut monen toimittajan epokseja. Valitsin itselleni sopivamman toimittajan omien kriteerien pohjalta:Olen vuosien varrella kokeillut monen toimittajan epokseja. Valitsin itselleni sopivamman toimittajan omien kriteerien ja kokemuksen pohjalta:

 • heidän epoksinsa on myrkyttömät, ei sisällä VOK-yhdisteitä ja on luontoystävällisiä, UV-kestäviä (ei kellastu)
 • valikoima on laaja, esim. löytyy elintarviketurvallinen epoksi (ruoka-alusten ja tarjottimien valmistamiseen), epoksit lasten harrastukseen, ja jopa luontoa säästävä Bio-resin, jossa on 40 % biologisia alkuaineita
 • nettisivuilta löytyy kaikki tarvittava tieto niin materialista, kun käyttämisestä
 • hintalaatu-suhde on hyvä
 • toimitus on nopea

Miltä epoksipinnoite näyttää?

Epoksipinnasta tulee:

 • sileä
 • saumaton
 • kestävä
 • helppo puhdistaa
 • antibakteerinen
 • ei naarmuunnu helposti
 • kestää kosteutta ja vettä

Ulkonäöstä voi tehdä minkä näköisen haluaa, eikä ole rajoitteita saatavuuden tai lisähinnan takia.

Asentaminen on helpompi, ei tarvitse purkaa vanhaa tasoa ja odottaa uuden tilalle toimittamista/asentamista. Epoksipinnoitteen voi asentaa vanhan tason päälle (puu-, laminaatin-, betonin- jne. alustan päälle). Pinnoite jää vain 1–1,5 mm paksuiseksi.

Jos vuosien päästä ei tykkää värityksestä tai kuviosta, on tasot helppo pinnoittaa uudestaan uuden näköiseksi ja käyttöön sopivaksi.

Miten tilaus toimii käytännössä?

Ota minuun yhteyttä, jos olet kiinnostunut esim. keittiötason pinnoituksesta. Aluksi keskustellaan alustavasti, mikä materiaali on tällä hetkellä kohteessa kyseessä, mitkä ovat mitat, montako erillistä tasoa on, jne. Keskustellaan myös siitä, minkä tyylinen lopputuloksesta pitäisi tulla, mitä värejä ja kuvioita käytetään, tuleeko jotain lisämateriaaleja (esim. upotetut valot, kuvat, kivet, kukat, jne.).

Tärkeä on tietää myös se, mikä tule olemaan loppuviimeistely. Tuleeko pinnasta matta, kiiltävä, samettinen tai kuumuutta kestävä.

Kun olen saanut tarvittavat tiedot, voin laskea alustavan tarjouksen. Jos hyväksyt tarjouksen, on etukäteismaksu 1/3 kaupan hinnasta.

Sovittuna päivänä tulen paikan päälle. Esimerkiksi keittiöstä liesi ja allas täytyy irrottaa. Muut paikat, kuten kaapit, seinät ja lattia, suojataan muovilla ja teipillä. Vanhan tason esivalmisteluun kuuluu hionta, puhdistus, alusmaalaus. Silloin kun alusmaali on kuivunut, alkaa pinnoitus. Uusi pinta kuivuu seuraavan päivän saakka.

Riippuen, minkä näköistä ja oloista lopputulosta halutaan, täytyy tehdä välillä toinenkin kerros epoksipinnoitetta. Lopuksi tulee viimeistelykerros, joka kuivuu 1–7 päivää.
Lopputulos voi yllättää positiivisesti. Epoksilla pystyy tekemään hyvinkin erikoisia kuvioita. Tasosta voi tehdä oman taiteellisen keskipisteen kotiisi.

Koska olen ammatiltani sisustussuunnittelija, pystyn tarjoamaan kokonaisuuksia, sovittamaan tuotteet ja tilat yhtenäiseksi. Isommat tilaukset (esim. pinnoitteet) teen sopimuksen mukaan paikan päällä tai tasot tuodaan minulle työhuoneelle valmistettavaksi.

Yhteyden minuun saa aina s-postitse, puhelimitse sekä WhatsAppin kautta.
Ota rohkeasti yhteyttä, kysy lisää ja tule paikan päälle keskustelemaan.

Merle Soolo

 +358 44 0919698

merlesart123@gmail.com

Merle’s World Galleria/Työtila
Mannerheimintie 106
00250 Helsinki

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top